Welcome To IYA Bangalore

Posted by IYA Bangalore

Blog Rasmi IYA Bangalore

Winter Camp 09

Posted by Admin On Disember - 19-21 - 2009

Winter Camp 09, Yellagiri, Tamil Nadu

MABIT

Posted by Admin On January - 16 - 2010

Malam Bina Iman dan Takwa

Moment For Palestin

Posted by Admin on November - 8 - 2009

Program Aman Palestin

Program Nisa IYA Bangalore

Posted by Admin On January - 16 - 2010

Program: Nisa IYA Bangalore Mengadakan Sesi Taaruf dan Tazkirah Bersama Pelajar Baru


Dalam memberi komentar tentang senario politik tanahair terkini, Presiden ISMA, Ustaz Abdullah Zaik Abdul Rahman mengatakan bahawa yang terjadi ketika ini ialah parti-parti yang bertanding menggunakan peluang mendapatkan kuasa agar boleh menekan orang di bawah pemerintahan mereka.

”Maka terjadilah politik ala permainan Melayu ”enjit-enjit semut, siapa sakit naik atas”, parti yang dahulunya di bawah, setelah menjadi pemerintah mereka pula menggunakan peluang untuk menekan parti-parti lain, dan ini akan jadi satu pusingan yang tidak akan berhenti,” jelas beliau dalam sebuah forum bertajuk ”Memartabatkan Kesetiaan Bangsa” anjuran ISMA Cawangan Shah Alam & Klang.

Turut menjadi ahli panel dalam forum tersebut ialah Ir. Ahmad Jais Alias, Pengarah Radio IKIM.fm dan Encik Aminuddin Yahaya, Setiausaha Agung ISMA.

Ustaz Abdullah juga bersetuju dengan pandangan Ahli Parlimen Batu Pahat, Dr. Puad Zarkashi yang mengatakan bahawa perlunya wujud ”Politik hati nurani” yang mana politik digunakan semata-mata sebagai alat untuk menebarkan kebaikan untuk masyarakat.

Oleh itu, Ustaz Abdullah menyatakan bahawa ISMA akan terus dengan misi memberi pendidikan politik kepada masyarakat, agar masyarakat dipecahkan dari duduk dalam blok-blok politik yang akhirnya tidak membawa kepada perpaduan. Ujar beliau lagi, senario ”enjit-enjit semut” ini bukan sahaja berlaku antara parti pemerintah dengan pembangkang, malah ianya juga turut berlaku dalam sesebuah parti itu sendiri. Apabila seorang calon memenangi pilihanraya parti, maka hanya orang dalam bloknya sahaja yang akan dinaikkan, dan yang di dalam blok lain akan diketepikan.

Forum tersebut memfokuskan kepada permasalahan umat Islam di Malaysia pada ketika ini, yang mana ISMA memberi pandangan bahawa bangsa Melayu terlebih dahulu perlu disatukan tanpa mengira parti agar umat Islam dapat dibela. Ustaz Abdullah juga melahirkan kerisauan tentang golongan Melayu kini yang sudah ”hilang identiti” berbanding dengan generasi Melayu awal dahulu.

”Dahulu kita ada pejuang bangsa yang sejati, dan pejuang Islam yang sejati. Tetapi kini semua itu tidak wujud lagi. Perjuangan nasionalis mahupun islamis telah diancam dengan arus liberalisasi, demokrasi dan globalisasi. Arus-arus ini telah menyebabkan parti-parti politik berkompromi tentang hak-hak bangsa semata-mata ingin mencapai kemenangan dalam pilihanraya,” tegas beliau.

Memberi contoh gerakan Ikhwanul Muslimin di Mesir, Ustaz Abdullah mengatakan bahawa ahli gerakan tersebut dipenjarakan setiap hari, diseksa dan dibunuh, namun tetap kekal dalam tema perjuangan ”Islam Adalah Penyelesaian” tanpa terdorong untuk menuruti arus demokrasi yang lebih. Oleh itu, beliau berkata ISMA akan komited dalam mendidik masyarakat Muslim khususnya Melayu untuk kembali kepada ajaran Islam terlebih dahulu kerana inilah yang akan menjamin kejayaan yang hakiki.

Dalam soalan yang lain, Ustaz Abdullah juga berkata bahawa keghairahan sesebuah organisasi itu untuk meraih kesatuan ”segera” juga boleh menyebabkan perpecahan berlaku.

”Kesatuan tidak boleh dipaksa. Perbezaan ideologi atau pendapat adalah lumrah, sedangkan saudara kandung pun tidak sama, apatah lagi organisasi-organisasi yang besar?”

”Jalan terbaik ialah menghormati setiap pandangan mana-mana pertubuhan, dan mencari ruang untuk melakukan kerjasama. Memaksa kesatuan dengan cara meletakkan semua pertubuhan di bawah satu badan hanya akan menyebabkan perselisihan yang lebih besar.”

Forum tersebut berakhir pada lebih kurang jam 1 petang.


Norzafry b Norhalim
Wartawan/Jurufoto
Media ISMA

0 Response to 'Elak politik “enjit-enjit semut” - Ustaz Abdullah Zaik'

    Followers